Tagasivaade doonoritelkide 13. suvele

marekmetslaid_MMP9861

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse ühisprojektina tuuritasid doonoritelgid 13. suve järjest mööda Eestimaad. 1700 doonori abiga koguti 765 liitrit verd ja doonorite perre liitus 233 uut heategijat.

„Tänavune suvi pakkus meie doonoritelkide tuurile nii säravat päikest kui ka tormituult ning mitmel korral tuli ilma tõttu kolida koguni asenduspinnale siseruumidesse. Vaatamata ilmaviperustele leidis 2050 inimest tee suvisesse vereloovutuskohta, kellest 1700 said ka doonorina head teha ning suuresti tänu neile said kõik vereülekannet vajanud patsiendid abi,“ sõnas Regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste, lisades: „Meile teeb erilist heameelt doonoritelt saadud positiivne tagasiside ja ladus koostöö meie koostööpartneritega. Seekordse rekordi püstitasid Paide doonorid, kus külastusi oli kokku 227. “

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid peatusid sel suvel Tallinnas, Rakveres, Keilas, Paides, Raplas ja Haapsalus ning 12 telgipäeval loovutas verd 1063 doonorit, kellest 111 olid esmased doonorid, kokku koguti 478 liitrit verd.

Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid Tartus Raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Kokku loovutas nelja päeval kahe linna telkides verd 410 inimest, esmadoonoreid oli neist 82, kokku koguti 184 liitrit verd.

Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid tänavu suvepealinnas püstitatud mais, kahel päeval loovutas verd 222 inimest, 40 doonorit tegid seda esimest korda elus, kokku koguti 100 liitrit verd.

Dr Riin Kullaste paneb kõigile tervetele ning endast ja teistest hoolivatele inimestele südamele: „Vaatamata sellele, et doonoritelkide suvi on edukalt lõppenud, kutsume kõiki inimesi, kelle vanus ning tervislik seisund lubab, regulaarselt doonoritena verd loovutama, sest paraku pole keegi meist õnnetuste ja haiguste eest kaitstud ning ühel päeval võib doonoriverd vajada keegi me lähedastest või ka me ise. “

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

„Ka doonor on riigikaitsja” juhtlause all tuuritasid doonoritelgid mööda Eestit juba 13. suve ning tuur kestis tänavu kokku 18 päeva. Maist septembri keskpaigani toimunud tuuri ajal peatuti üheksas linnas: Pärnus, Tallinnas, Rakveres, Keilas, Paides, Raplas, Viljandis, Haapsalus ning Tartus.

Doonoritelkide projekt sai teoks tänu pikale koostööle Päästeameti, Kaitseväe, Sotsiaalministeeriumi, Kaitseministeeriumi, Politsei- ja Piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, Maanteeameti, Kaitseväe värbamiskeskuse, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste, Kaitseliidu, Eesti Punase Risti, AS Tallink Grupi, AS Bambona, AS Kalev, A. Le Coq, Vytautas, Kuulsaal ja paljude teistega.