Verekeskus tähistab koos sõpradega rahvusvahelist tervisepäeva

Rahvusvaheline tervisepäev verekeskuses

Mitmekesine ja puhas toit on hea tervise ja enesetunde alus ning doonorid on alati olnud selle heaks tõestuseks. Verekeskus kutsub kõiki terveid ja abivalmis inimesi 7. aprillil külla, et koos tervise pidupäeva tähistada. Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on päeva pühendanud toiduohutusele ja sel puhul kostitavad meie head koostööpartnerid  kõiki doonoreid tervislike suupistetega.

Taustast

WHO andmeil on igal aastal ligikaudu kaks miljonit surma kogu maailmas seotud ebapuhta toiduga. Ohtlike bakterite, viiruste, parasiitide või kemikaalidega toit põhjustab rohkem kui 200 haigust alates kõhuviirusest kuni vähini. Muutused toiduainetööstuses ja keskkonnas, toidu levitamise ja tarbimise tingimused jm võivad ohustada toidu kvaliteeti ja puhtust ning üha laialdasem reisimine ja kaubavahetus suurendavad viiruste levikut.

Kuna meie toidulaud muutub rahvusvahelisemaks, kasvab ka vajadus tugevdada riikidesiseseid ja –vahelisi toiduohutussüsteeme. Toiduohutus on jagatud vastutus: oluline on pöörata tähelepanu tervele toiduainetööstuse ahelale: alates talupidajates ja tootjatest kuni kaupmeeste ja tarbijateni.

Viis reeglit toiduohutuse tagamiseks:

  1. Hoia puhtust
  2. Hoia toores ja küpsetatud toit eraldi
  3. Küpseta toitu põhjalikult
  4. Hoia toitu sobilikul ja ohutul temperatuuril
  5. Joo puhast vett ja tarbi kvaliteetseid tooraineid

Rohkem infot: WHO kodulehel